Kosketus
Kuinka kosketat hevosta?
"Kuinka kosketat hevosta, minkälainen kosketus tuntuu hevosen mielestä hyvältä?"
Talvikarva lähtee ja iho kutisee. Tässä keväisellä videolla rapsuttelemme Arizonaa.
Olemme nähneet lukuisia kilpailusuoritusten jälkeisiä
hevosten "kiittämisiä" taputtamalla tai suorastaan läiskimällä hevosta kaulaan.
Miltähän se tuntuu? Iho on suuri tuntoelin ja hevosella on herkkä tuntoaisti,
se tuntee ihollaan tuulen värinän tai kärpäsen laskeutumisen iholleen. Kosketus,
se miten hevoset hellivät ja hoitavat toisiansa on rahnuttamista, ne hoitavat
toisiaan höpläämällä huulillaan ja hamuten ja hinkaten hampaillaan. Hevoset
eivät taputtele eivätkä läpsyttele toisiaan. Rapsuta hevosta.
Kosketuksen merkitys laajemmassa mittakaavassa: kosketus hellii kokonaisvaltaisesti mieltämme ja kehoamme. Koskettaminen laskee verenpainetta, lievittää stressiä ja laskee kortisolihormonin eritystä. Kortisolihormoni nousee elimistön ollessa stressi- ja hälytystilassa. Kosketus aktivoi hyvänolon hormoneja, serotoniinia, dopamiinia, oksitosiinia ja endorfiineja. Näitä kutsutaan myös onnellisuushormoneiksi.
Me kaikki tarvitsemme kohtaamisia: on elintärkeää tulla kuulluksi, nähdyksi, kohdatuksi ja kosketetuksi.
"Kosketus kuntoutuksen apuna
Lukuisat tutkimukset todistavat kosketuksen merkityksestä vauvalle ja tämän terveydelle. Jos vauva on jäänyt vaille lempeää kosketusta, myöhemmät terveysriskit kasaantuvat.
– Kosketusta vaille jääminen merkitsee vähentynyttä turvallisuuden tunnetta ja yksinäisyyttä, kun taas kosketetuksi tulemisella on itsetuntoa rakentava vaikutus.
Kosketus on tärkeä tapa kommunikoida – myös silloin, kun lauseiden tuottamisessa tai puheen ymmärtämisessä on vaikeuksia. Kosketusta kannattaisikin Suvilehdon mukaan käyttää runsaammin esimerkiksi afasiaa sairastavien arjessa ja kuntoutuksen tukena.
– Vaikka ihmiseltä olisi esimerkiksi aivoinfarktin seurauksena kadonnut kyky ymmärtää kieltä, kosketuksen välittämien merkitysten ymmärtäminen kyllä säilyy. "Pidän sinusta huolta, olet minulle tärkeä", on pehmeästä silittelystä välittyvän viestin syvin sanoma. Koskettamisesta kertyy terveyshyötyjä toki myös koskettajalle itselleen."
Kosketus kuntoutuksen apuna, Essi Kähkönen, Aivoterveys-lehden numerossa 2/2019. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/kosketus-hellii-aivoja/#5d8c174f